L’Amande – Desserts sans gluten -, o afacere pornită de la zero de Daniela Alecse, cu o singură unitate deschisă în zona Tineretului din Capitală, a ajuns în 2019 la afaceri de 600.000 de lei din producţia şi vânzarea de dulciuri şi alte produse de cofetărie, patiserie şi brutărie ♦ „În 2020 facem un pas mare şi francizăm businessul în alte oraşe din ţară.“
Daniela Alecse a lucrat 18 ani în industria asigurărilor de viaţă, iar în urmă cu şase ani a descoperit că are intoleranţă la gluten şi a fost nevoită să îşi schimbe regimul alimentar. Născută în Bucovina, avea în ADN pasiunea pentru gătit, în special pentru prăijturi, astfel a hotărât să deschidă, în 2016, L’Amande – Desserts sans gluten, o cofetărie specializată în produse fără gluten.
„Am început în iulie 2016, atunci am renunţat la job, pentru că un business înseamnă dedicare şi muncă de dimineaţa până seara. (…) A fost o mare nebunie, pentru că nici eu, nici distribuitorii nu ştiam prea bine ce înseamnă „gluten free“. Nu ştiam ce înseamnă să ai o cofetărie sau ce înseamnă HoReCa. A fost greu, am muncit mult, dar aş lua-o de la capăt“, spune Daniela Alecse, fondatoarea cofetăriei L’Amande.
Cofetăria L’Amande este situată pe Strada Lânăriei, în zona Tineretului, iar antreprenoarea îşi aminteşte că a găsit spaţiul dintr-o întâmplare, ducând-o pe fiica sa la cursuri de limba engleză. Îşi dorea o locaţie aproape de casă, cu o chirie pe care să o poată susţine şi chiar dacă spaţiul nu s-a pretat de la început nevoilor sale, l-a adaptat. „Iniţial am investit 25.000 de euro.“
„Am început cu eclere, amandine şi cu vreo trei patru sortimente de fursecuri. Acum avem peste 20 de tipuri de fursecuri, împărţite în două categorii: fără gluten şi fără lactoză. Avem şi peste 20 de sortimente de prăjituri pe care le rotim“, povesteşte Daniela Alecse.
Ea spune că marea sa provocare a fost materia primă. În prezent, peste 90% din materia primă utilizată în cofetărie este cumpărată de la distribuitori români ce se aprovizionează însă din străinătate.
„Lucrez cu peste 20 de mixuri de făină şi toate sunt din afară. Cea mai ieftină făină costă 15 lei/kg, iar cea mai scumpă este 45 de lei/kg.“
Antreprenoarea lucrează cot la cot cu angajaţii săi, echipa formată din cinci per-soane dezvoltând în cei patru ani de activitate şi produse de brutărie şi panificaţie precum pâine, covrigi, pateuri sau pizza, toate fără gluten. „Toţi facem asta din pasiune, ne-am orientat spre dulciuri în a doua etapă a vieţii, după viaţa de corporatist.“
În cofetăria L’Amande intră zilnic între 20 şi 50 de clienţi, iar jumătate dintre aceştia nu au intoleranţe alimentare, ci doar doresc un regim de viaţă sănătos şi apreciază gustul produselor. Daniela Alecse adaugă că o bună parte din clienţii săi sunt elevii şi profesorii de la grădiniţele şi şcolile din jur, dar şi locuitorii din cartier. „Am făcut sute de torturi pentru petreceri.“
O amandină costă 18 lei, iar preţul mediu al prăjiturilor este 20 de lei. Cel mai bine vândut produs al cofetăriei este prăjitura Doboş – „prăjitura copilăriei“, care, de altfel, este şi cel mai scump produs.
În 2019, businessul L’Amande a ajuns la o cifră de afaceri de 600.000 de lei, o creştere lentă, organică şi sănătoasă, după cum spune fondatoarea sa. „În 2020 facem un pas mare şi francizăm businessul în alte oraşe din ţară. Aştept rezultatul auditului într-o lună, două. (…) Eu nu pot să livrez în ţară, pentru că produsele sunt foarte fragede. Ştiu ce înseamnă pentru mine francizarea, trebuie să mă rup de laborator, dar este un pas asumat“, încheie Daniela Alecse, fondatoarea L’Amande.